Waarom kies je voor een panoramafoto?

Vaak gebruik je een panoramafoto om indrukwekkende architectuur of mooie landschappen vast te leggen. Het is een foto die veel in de breedte laat zien of zelfs volledig (360˚) in de rondte gaat. Een panoramafoto kan een echte blikkenvanger zijn: vooral als je het laat afdrukken op Plexiglas om die kale muur in je woning of kantoor invulling te geven.

 

Welke locaties zijn geschikt voor een panoramafoto?

Een panoramafoto moet van links naar rechts boeiend blijven. Daarom zijn steden zoals Rotterdam vaak een uitstekende locatie vanwege de hoogbouw en havens. De meest eenvoudige manier is om een ultra groothoek te gebruiken op de camera en vervolgens de boven- en onderkant weg te snijden. Hierdoor krijg je een panorama met een lage resolutie waardoor het niet geschikt is om groot af te drukken. Als je een panorama wilt afdrukken, gebruik dan een hoge resolutie door meerdere foto’s aan elkaar te koppelen. Nauwkeurigheid is hier enorm belangrijk, maar het uiteindelijke resultaat mag er wezen!

 

Hoe maak je een scherpe panoramafoto?

Het is vrij gemakkelijk om de beelden te schieten voor een panoramafoto, maar er zijn een aantal technieken waarmee je de beste resultaten bereikt. De mooiste resultaten krijg je dus door meerdere foto’s te maken en deze aan elkaar te steken. Je kunt de panorama dan zo breed maken als je zelf wilt, de foto heeft meer details en een hogere resolutie en de kans op vignettering is kleiner.

Het belangrijkste om te onthouden bij panoramafotografie is dat jij de foto’s maakt, niet je camera. Zorg er daarom voor dat je alle instellingen manueel invoert, zodat alle afbeeldingen in je panorama consistent blijven. Neem ook de volgende tips in overweging:

 

 • Laat je foto’s met 25% tot 33% overlappen. Kies bij het vastleggen van de beelden een referentiepunt dat je helpt om je volgende afbeelding in te schatten.
 • Stel de witbalans van je camera manueel in.
 • Stel je fototoestel in op handmatige focus.
 • Maak foto’s in de manuele stand of gebruik op zijn minst een tijdsinstelling en vergrendel de belichting. Welke instellingen je ook kiest, zorg ervoor dat je dezelfde instellingen gebruikt voor alle foto’s die je voor de panorama wilt gebruiken.
 • Maak optimaal gebruik van de F-stop. Houd er bij het selecteren van je belichtingsinstellingen rekening mee dat je grote scherptediepte wilt voor je panorama. Waarschijnlijk wil je ook de meest scherpe foto’s. Als je gebruik maakt van een camera met een volbeeldsensor van F/11 op een bijgesneden sensorshoot van F/8 of F/9, dan komt de afbeelding zachter en minder scherp over.
 • Schiet de frames een aantal keer opnieuw met verschillende belichtingswaarden. Gebruik de ene keer -1/4 stop en de volgende een +1/4 stop. Vertrouw op je eigen oordeel om deze waarden aan te passen. Als je genoeg tijd hebt en de locatie was moeilijk te bereiken, probeer dan om verschillende instellingen te gebruiken bij het fotograferen van de panorama. Zo verhoog je je kansen om te fotograferen wat je nodig hebt.
 • Zet het actieve verlichtingssysteem uit.
 • Maak gebruik van een statief als dit op de locatie mogelijk is. Zorg ervoor dat het statief vlak staat.
 • Maak foto’s in zowel landscape- als portretformaat. Portretfoto’s geven je meer speelruimte bij het bijsnijden van de boven- en onderkant van de foto. Vergeet niet dat je een panorama van meerdere foto’s maakt, waardoor je een grote horizonale spanruimte hebt.
 • Gebruik een glijrail zodat je camera rond de intreepupil draait.
 • Schiet de foto in RAW-modus
 • Gebruik een UV Haze-filter

Het is belangrijk om zo veel mogelijk van deze instellingen zelf in te voeren. Als je gebruikt maakt van de automatische mode, kan iedere foto net iets verschillen omdat de camera besluit om de instellingen te veranderen. Neem daarom de tijd om dit manueel te doen zodat alle foto’s voor je panorama gelijk blijven.

 

De panoramafoto’s van Huib Nederhof

Voor een panorama kies ik voor meerdere foto’s van een hogere resolutie. Ik zorg ervoor dat een voorwerp dat links op een opname staat, niet nogmaals aan de rechterkant terug te zien is. Verder controleer ik of er geen kleur- of bewegingsverschuivingen zijn ontstaan. Rotterdam is voor mij een voorbeeld van een ideale locatie voor een panoramafoto, juist vanwege de eerder genoemde havens en hoogbouw. Wil je graag dat ik een panoramafoto van een bepaalde locatie voor je maak, of heb je interesse in mijn portfolio, neem dan contact met mij op voor een afspraak. Samen bespreken we wat jouw opties zijn.

Maak een afspraak

Geen categorie | | No Comments

Comments are closed.

« »