Fotograaf Huib Nederhof

FAQ

fotograaf

Hieronder antwoorden op veel gestelde vragen die ik als fotograaf regelmatig krijg.

  1. Ik zie een mooie foto op uw site. Kan ik deze bestellen?
  2. Maakt u ook pasfoto’s?
  3. Wat fotograferen u niet?
  4. Hoe kan ik goed op papier krijgen wat ik verwacht van u als bedrijfsfotograaf?
  5. Hoe zit het met auteursrechten?
  6. Kunnen we de foto’s ook ‘rechtenvrij’ krijgen?
  7. Hoe zit het portretrecht?
  8. Waarom zijn er zulke prijsverschillen tussen fotografen?
  9. Hoeveel foto’s krijgen we?
  10. Levert u ook de RAW bestanden of onbewerkte foto’s?
  11. Wij willen graag alle foto’s die u heeft gemaakt ontvangen. Kan dat?
  12. We zijn de foto’s kwijt. Kunt u ze nogmaals opsturen?
  13. We willen de bewerking van de foto’s aangepast. Kan dat?
  14. Wat zijn uw algemene voorwaarden?

Ik zie een mooie foto op uw website. Kan ik deze bestellen?

Ja, dat kan. Voorheen hingen veel van mijn foto’s standaard bij Galerie UrbanPhotos. Deze bestaat helaas niet meer. Ik ben op zoek naar een vervangende galerie. Zolang ik deze niet heb gevonden, kunt u rechtstreeks bij mij bestellen.
De meeste foto’s worden in een beperkte en gesigneerde oplage op groot formaat geleverd. Uitvoering is meestal een gelamineerde Lambdaprint op dibond, voorzien van een bijna onzichtbare beschermingsfolie. De achterzijde wordt voorzien van een aluminium ophangframe.
Iets duurder is om de voorzijde te voorzien van plexiglas. De kleuren komen dan veel beter tot hun recht en het geheel ziet er erg chique uit. Dit kan wel spiegeling geven. Mocht u dit niet willen, dan is een ontspiegelde uitvoering mogelijk.
Grote bestanden geschikt om zelf te laten afdrukken op groot formaat worden niet geleverd.
Voor gebruik op websites lever ik passende bestanden van de foto’s.
Neemt u contact met mij op voor prijzen en mogelijkheden.
^ top]

Maakt u ook pasfoto’s?

Nee, ik maak GEEN pasfoto’s.
U kunt wel terecht op de volgende adressen (klik op de link): Rotterdam (centrum).
[^ top]

Wat fotografeert u niet?

Ik maak dus geen pasfoto’s. Ook fotografeer ik geen bruiloften, recepties, feesten, onderwaterfotografie en macro-fotografie. Evenmin fotografeer ik pasgeboren baby’s. Dit zijn allemaal leuke disciplines, maar die beoefen ik niet.
^ top]

Hoe kan ik goed op papier krijgen wat ik verwacht van u als bedrijfsfotograaf?

Geen probleem. U bent zeker niet de enige die hier problemen mee heeft. Om u hiermee te helpen heb ik in mijn blog een artikel geschreven: Hoe maak je een goede briefing voor een bedrijfsfotografie opdracht.
^ top]

Hoe zit het met de auteursrechten?

Op foto’s rusten auteursrechten. Dit is geregeld in de auteurswet. Dit betekent dat er voor het gebruik van foto’s duidelijke regels gelden. Zo mogen foto’s alleen met toestemming van de maker (de fotograaf) gebruikt worden en is naamsvermelding verplicht. Het gebruik van foto’s wordt geregeld via een gebruikslicentie. De fotograaf geeft u toestemming om de foto’s te gebruiken. Hier staan kosten tegenover. Een licentie heeft altijd een scope: in de licentie wordt bepaald hoe de foto wel en niet gebruikt mag worden. Ze bepaalt oplage, afmetingen, plaats, medium, wie, etc. Gebruik buiten die licentie is niet toegestaan.
[^ top]

Kunnen we de foto’s ook rechtenvrij krijgen?

De loopduur van auteursrechten verstrijkt 70 jaar na het overlijden van de maker van een werk. Het antwoord is dus feitelijk ‘ja’, maar u zult nog 70 jaar moeten wachten na het overlijden van de fotograaf. Dat is in het voor u meest gunstige scenario en voor de fotograaf het slechtste scenario. :-). In de praktijk wordt dit als volgt opgelost: u kunt een onbeperkte gebruikslicentie verkrijgen. Dit betekent dat u de beelden onbeperkt voor uw eigen doeleinden mag gebruiken.
[^ top]

Hoe zit het met het ‘Portretrecht’?

Als u herkenbaar gefotografeerd bent, heeft u portretrecht. Dat betekent dat uw foto niet zo maar mag worden gepubliceerd. U moet toestemming geven.
Hier zijn enkele uitzonderingen op.
Werkgevers mogen foto’s van hun werknemers publiceren.
Gasten op een evenement geven doorgaans door hun aanwezigheid toestemming voor gebruik van foto’s waar ze op staan.
Foto’s van straattaferelen waar u niet al te groot op staat mogen ook worden gepubliceerd.
Foto’s met nieuwswaarde mogen ook worden gepubliceerd.
Als u mij opdracht geeft foto’s van u te maken, geeft u toestemming om de foto’s eventueel in ons portfolio te gebruiken. Mocht u daar bezwaar tegen hebben dan kunt u ons dit laten weten. Wij zullen de foto’s dan niet gebruiken.
[^ top]

Waarom zijn er zulke prijsverschillen tussen fotografen?

Begrijpelijke vraag. Veel mensen gaan ervan uit dat alle professionele fotografen ongeveer hetzelfde doen. De realiteit is dat er grote verschillen zijn.
Er zijn fotografen die net beginnen en een eenvoudige camera en twee lenzen hebben. En er zijn er ook die volledig ingerichte studio’s hebben met veel personeel en apparatuur.
Het is eigenlijk met fotografie net als met alles in het leven, je krijgt waar je voor betaalt. Drie offertes opvragen en dan de goedkoopste kiezen is dan ook zinloos. U wordt dan altijd teleurgesteld, zowel in service als resultaat.
Er zijn in Nederland momenteel ongeveer 10.000 fotografen (vorig jaar waren het er 9300). U begrijpt: daar zitten heel veel starters en hobbyisten bij. Keer op keer blijkt toch dat de prijs dan een aardige afspiegeling is van de kwaliteit.
[^ top]

Hoeveel foto’s krijgen we?

Dat hangt van de opdracht af. Voor portret en productfotografie opdrachten kunnen we dit vooraf afspreken. Alle foto’s die u krijgt zijn uitstekend van kwaliteit en volledig nabewerkt. Anders gezegd, meteen geschikt voor gebruik.
[^ top]

Levert u ook de raw bestanden of onbewerkte foto’s?

Nee. Ik fotografeer  altijd in RAW en bewerk de beelden altijd na. U krijgt de bewerkte beelden, die dus ook klaar voor gebruik zijn. Dat zijn dus *Jpg bestanden of indien nodig *Tiff of *Psd bestanden,
Sommige fotografen stoppen weinig tijd in de nabewerking. Er zitten dan geen grote verschillen tussen de RAW bestanden en de beelden die u ontvangt. Wellicht dat zij de RAW bestanden wel leveren. Maar ik stop juist veel tijd in nabewerking. Mijn overtuiging is dat ik in de camera het best mogelijke beeld probeer te maken en dit vervolgens in uitvoerige nabewerking helemaal afmaak. Daarmee krijgt u de meest perfect mogelijke foto. Dit vergelijk ik wel eens met de bakker. De bakker verkoopt u brood, geen deeg. Op dezelfde manier verkoop ik u geen RAW bestanden maar alleen foto’s die klaar voor gebruik zijn. De nabewerking is ‘het afbakken’. Het aanbrengen van de persoonlijke signatuur. Mijn gepubliceerde foto’s moeten herkenbaar zijn als ‘een foto van Huib Nederhof’. Met RAW bestanden is echt alles nog mogelijk en deze hou ik voor mijzelf.
[^ top]

Wij willen graag alle foto’s die u heeft gemaakt. Kan dat?

Deze vraag krijg ik regelmatig — en ik begrijp hem nooit. U bedoelt: u wilt ook de onscherpe foto’s, en de foto’s waarop u met uw ogen dicht staat? Dat doe ik dus niet: ik ga geen foto’s aanleveren die niet goed zijn. Ik wil als fotograaf staan voor mijn werk en foto’s die onder de maat zijn gaan naar de prullenbak.
Vaak komt de vervolgvraag: ja, maar misschien zit er nog een leuke foto in wat u niet opstuurt? Dat begrijp ik dan weer wel maar mijn wedervraag is altijd: waarom zou ik een leuke foto achterhouden? Daar heb ik toch niks aan? Ik wil u als mijn klant een plezier doen. Dus: leuke foto’s krijgt u – en de rest verdwijnt!
[^ top]

We zijn de foto’s kwijt. Kunt u ze nogmaals opsturen?

Waarschijnlijk wel, maar daar zijn altijd kosten aan verbonden. Ik krijg de vraag geregeld maar het opzoeken, klaar zetten en daadwerkelijk versturen van foto’s is vaak een tijdrovend zaakje. U doet er dus slim aan om uw foto’s zelf goed op te slaan!
[^ top]

We willen de nabewerking aangepast. Kan dit?

U kunt de vraag altijd stellen en ik neem het natuurlijk altijd in overweging. Voorop staat bij mij om de klant dat te geven wat hij/zij graag wil. Maar uiteindelijk is de fotograaf degene die beslist wat de beste nabewerking is. U hebt hem ten slotte niet voor niets ingehuurd.
Wat hierin meespeelt is het volgende. Mensen bekijken de foto’s meestal op een ander beeldscherm dan van de fotograaf. De kwaliteit van beeldschermen kan enorm verschillen. De fotograaf heeft de beelden gebruikt een beeldscherm van zeer hoge kwaliteit welke ook nog eens elke paar weken wordt gekalibreerd. De kans is redelijk groot dat uw beeldscherm niet de juiste instellingen heeft of behoorlijk fluctueert. Daarom houdt de fotograaf zijn eigen beeldscherm als norm aan.
[^ top]

Wat zijn uw algemene voorwaarden?

Ik verwijs u graag daarvoor naar de voor mij geldende algemene voorwaarden ven de DUPHO. Deze kunt u hier bekijken en downloaden.
[^ top]

.

This website uses cookies to improve your experience. Cookie Policy

Inhoud is beschermd. Klikken met de rechtermuisknop is daarom uitgeschakeld.